انواع پلاترها

انواع پلاترها بر اساس کیفیت چاپ، اندازه و کمیت مختلف است. این که پلاتر یا رسام چیست و چه کاربردهایی دارد، موضوع بحث ما نیست. زیرا در این مقاله قصد داریم انواع پلاتر و شرکت های تولید کننده آن را مورد بررسی قرار دهیم. اما به این حد از تعریف بسنده می کنیم که پلاتر نیز همانند پرینتر یک دستگاه چاپ خروجی است. یک دستگاه که به کاربر برای چاپ تصاویر گرافیکی بزرگ کمک می کند.

پلاتر نسبت به پرینتر قیمت بالاتری دارد و بیشتر مورد استفاده مهندسان قرار می گیرد. از این دستگاه می توان در شبکه یا سیستم های جداگانه استفاده کرد. از جمله موارد کاربرد پلاتر می توان به چاپ طراحی های کامپیوتری، چاپ نساجی، نقشه های ساختمانی، طراحی مدارهای الکتریکی، رسم نمودارها، بیلبورد، بنر و … اشاره نمود.

انواع پلاترها
انواع پلاترها

معرفی انواع پلاترها

همانطور که گفته شد انواع پلاترها بر اساس اندازه چاپ، کیفیت و نیز سایز و شکل خود دستگاه متفاوت هستند. اگر انواع پلاترها را بر اساس تکنولوژی چاپ و نیز شکل ظاهری دسته بندی کنیم، این تقسیم بندی شامل پلاترهای درام، پلاترهای تخت و پلاترهای غلتکی خواهد بود. خود این موارد نیز به شکل های مختلفی در بازار موجود می باشند. در ادامه با ما همراه باشید تا با این دستگاه کاربردی و انواع آن بیشتر آشنا شوید.

آشنایی با درام پلاتر

درام پلاتر اولین نوع از انواع پلاترها بود که ساخته و وارد بازار شد. اجزای تشکیل دهنده یک درام پلاتر عبارتند از قلم، درام، کاغذ و جوهر. شاید بپرسید که منظور از درام چیست. درام یک استوانه گردان است که کاغذ به دور آن پیچیده می شود. در این نوع پلاتر درام کاغذ را می چرخاند و قلم تصاویر را بر روی کاغذ می کشد. در واقع درام می چرخد تا موقعیت کاغذ را تغییر دهد.

از آنجا که پلاتر درام اولین نسل از انواع پلاترهای می باشد، قطعا محدودیت ها و ایراداتی نیز دارد. از جمله آنکه در درام پلاتر طول تصاویر چاپی محدود است و تنها اندازه خاصی از کاغذ را برای چاپ پشتیبانی می کند. مثلا برخی از این پلاترها تنها تا سایز A3 را چاپ می کنند. این محدودیت ناشی از محدود بودن اندازه درام است. در حقیقت هر چه درام بزرگتر باشد، آنها قادرند سایز بزرگتری از تصاویر را چاپ کنند. اما در نهایت باز هم محدودیت دارند.

لازم به ذکر است که پلاترهای درام به دو شکل وجود دارند؛ یعنی خود آنها را نیز می توان به دو دسته تقسیم نمود که عبارتند از درام پلاتر خارجی و درام پلاتر داخلی.

درام پلاتر خارجی

یکی از انواع پلاترها درام پلاتر خارجی است. همانطور که از نام آن پیداست در این رسام از سطح خارجی درام استفاده می شود. برای درک بهتر این مطلب باید گفت که در یک درام پلاتر خارجی، کاغذ بر روی سطح خارجی درام پیچیده می شود. سپس درام کاغذ را به حرکت در می آورد و طرح مورد نظر بر روی آن شکل می گیرد. در این نوع پلاتر، کاربر قادر است مراحل نقش بستن طرح بر روی کاغذ را مشاهده کند.

درام پلاتر داخلی

با توجه به توضیحاتی که درباره درام پلاتر خارجی داده شد، اکنون می توان به راحتی تشخیص داد که درام پلاتر داخلی چیست؟ بله کاملا درست متوجه شدید درام پلاتر داخلی یکی از انواع پلاترها است که کاغذ به سطح داخلی درام پیچیده می شود. در رسام های درام داخلی کاغذ در سطح داخلی درام قرار دارد و پس از نقش بستن طرح بر روی آن به تدریج به سمت بیرون هدایت می شود.

پلاتر تخت یکی دیگر از انواع پلاترها

تاکنون متوجه شدید که درام پلاتر یکی از انواع پلاترها است که خود نیز به دو شکل مختلف در بازار موجود است. اما درام پلاتر تنها رسام های موجود نیستند. بلکه های پلاترهای دیگری با عنوان پلاتر تخت نیز وجود دارد. پلاترهای تخت برای رسم انواع نقشه های مهندسی کاربرد دارند. در واقع این نوع از پلاترها را می توان یار همیشگی برنامه های نقشه کشی همچون اتوکد دانست.

یکی از ویژگی های پلاتر تخت، ثابت بودن کاغذ است. در این نوع رسام برخلاف رسام های درام کاغذ حرکت نمی کند و بر روی سطح تخت پلاتر فیکس می شود. سپس قلم ها بر روی کاغذ حرکت می کنند و طرح مورد نظر را بر روی آن نقش می زنند. همچنین یک خصوصیت جالب و کاربردی در پلاترهای تخت نوع حرکت قلم است. زیرا کاربر می تواند حرکت قلم را در جهت محور x ها (محور افقی) یا محور y ها (محور عمودی) هدایت کند.

لازم به ذکر است که در پلاترهای تخت از انواع مختلف قلم برای ترسیم طرح های رنگی استفاده می شود. همچنین اندازه تصاویر چاپ شده توسط این نوع رسام بستگی به اندازه سطح پلاتر دارد. هر چه سطح تخت پلاتر بزرگتر باشد، کاغذ بیشتری بر روی آن فیکس می شود و در نتیجه تصویر بزرگتری نیز خواهید داشت.

انواع پلاترها
انواع پلاترها

پلاترهای غلتکی

دسته سوم از انواع پلاترها به پلاترهای غلتکی معروف هستند. در این نوع رسام ها قلم بر خلاف جهت غلتک حرکت می ند و بر روی کاغذ نقش می زند. پلاترهای غلتکی به سه دسته مختلف تقسیم بندی می شوند که عبارتند از پلاترهای الکترواستاتیک، جوهر افشان و کاتر. اگر شما نیز جز کسانی هستید که می خواهید اطلاعات بیشتری درباره این پلاترها داشته باشید، توصیه می شود ادامه مقاله را از دست ندهید.

پلاتر الکترواستاتیک یا لیزری

رسام های الکترواستاتیک یکی از انواع رسام های غلتکی به شمار می روند. بیشتر پلاترها، تصاویر برداری تولید می کنند اما پلاترهای الکترواستاتیک تصاویر را به صورت شطرنجی تولید می کنند. در این رسام از جوهر تونر برای تولید نقاط ماتریسی یا همان پیکسل ها استفاده می شود. همچنین تصاویر به کمک بارهای الکتریکی ولتاژ بالا بر روی کاغذ نقش می بندند.

در پلاترهای الکترواستاتیک یک جریان با ولتاژ بالا ایجاد شده است و با استفاده از اختلاف بار ایجاد شده بین کاغذ و قلم، جوهر خشک تونر توسط کاغذ جذب و تصاویر بر روی کاغذ چاپ می شوند. در این مدل تصاویر با تولید پیکسل های رنگی ایجاد می شوند. به علاوه باید بدانید که رسام های الکترواستاتیک از نوعی کاغذ مخصوص استفاده می کنند. این کاغذها نیز با نام کاغذهای الکترواستاتیک شناخته می شوند.

متاسفانه تصاویر چاپ شده توسط پلاترهای الکترواستاتیک از کیفیت بالایی برخوردار نیستند. اما سرعت کار آنها خوب است و با قیمت ارزانتری قابل خریداری هستند.

پلاتر جوهرافشان

یکی دیگر از انواع پلاترها که در دسته رسام های غلتکی قرار می گیرد، جوهرافشان است. رسام های جوهر افشان بیشترین کاربرد را در ایران دارند. روش کار این نوع پلاترها شبیه به پرینترهای جوهرافشان است ولی در سایزی بزرگتر. جوهر به صورت قطره ای از سوزن های بسیار بر روی کاغذ پاشیده شده و تصاویر بر روی کاغذ چاپ می شوند.

پلاترهای جوهرافشان برای بدست آوردن تصاویر بزرگ و رنگارنگ مناسب هستند. شرکت های تبلیغاتی و طراحان گرافیک برای چاپ آگهی ها و بیلبوردها، از این نوع پلاتر استفاده می کنند. پلاترهای جوهر افشان در مدل های متنوعی موجود هستند. از جمله می توان به پلاترهای جوهرافشان حرارتی و پیزوالکتریک اشاره کرد.

کاتر پلاتر یکی از انواع پلاترها

کاتر پلاترها نسل جدید دستگاه های پلاتر غلطکی می باشند. با استفاده از این نوع رسام مدرن و پیشرفته می توانید اشکال مختلف را برش دهید. کاتر پلاترها بیشتر برای ساخت علائم و تابلوهای هشدار، بیلبوردهای تبلیغاتی، طرح های گرافیکی برای تزیین خودرو و … مورد استفاده طراحان حرفه ای قرار می گیرند. روش کار این دستگاه شبیه به دیگر انواع پلاترها می باشد، با این تفاوت که به جای قلم یک تیغه باریک و بسیار تیز برای برش اشکال دارد.

از کاتر پلاتر می توان برای تولید برش های آماده میلر، برچسب های شبرنگ وینیل و نیز انواع گرافیک های تزیینی استفاده کرد. همچنین تمامی عملیات برش در این دستگاه به صورت خودکار انجام می شود.

برندهای سازنده پلاتر

می توان گفت که تمام شرکت هایی که در زمینه تولید دستگاه های چاپ فعالیت دارند، دستی نیز بر تولید انواع پلاترها دارند. از جمله برندهای تولید کننده پلاتر می توان به شارپ، اچ پی، اپسون، کونیکا مینولتا و … اشاره کرد. هر یک از این شرکت ها، پلاترهایی با کاربری مختلف، اندازه و تکنولوژی متفاوت چاپ روانه بازار می کنند.

پلاترهای اچ پی

اچ پی یکی از برندهایی است که در زمینه تولید پلاتر فعالیت بالایی دارد. بیشتر پلاترهای تولید شده توسط HP از نوع جوهر افشان است و با رنگ های مختلف موجود می باشد. زیرا این نوع چاپگرها مشتری های بیشتری دارند و تقریبا همه جا کاربرد دارند. بسیاری از مدل های جوهرافشان پلاتر اچ پی در ایران یافت می شود. البته این بدان معنا نیست که برند اچ پی از دیگر انواع پلاترها غافل شده است. ابدا چنین نیست و در بین محصولات این برند می توان کاترپلاترها، پلاترهای تخت عریض و نمونه های قدیمی تر درام پلاتر را نیز مشاهده کرد.

پلاترهای کونیکا مینولتا

هرکس که در بازار محصولات چاپ و نشر باشد، حتما نام شرکت ژاپنی کونیکا مینولتا را شنیده است. شاید همه تصور می کنند که کونیکا مینولتا تنها تولید کننده دستگاه کپی چند منظوره اداری است اما در واقعیت صحیح نیست. زیرا کونیکا مینولتا دستگاه های پلاتر را آن هم در ابعاد بزرگ تولید می کند. بسیاری از پلاترهای کونیکا مینولتا برای چاپ تابلوهای تبلیغاتی بزرگ به کار می روند.

برخی از مدل های عریض و بزرگ پلاتر کونیکا برای چاپ بر روی تابلوهای فلزی کاربرد دارند. این تابلوها برای استفاده در فضای باز و در هر شرایط جوی مناسب می باشند. کاتر پلاترها نیز جز تولیدات کونیکا مینولتا می باشد. البته به تعداد محدودتری.

برند اپسون از انواع پلاترها

اپسون نامی است که به ویژه در ایران زیاد شنیده می شود. اپسون در کنار برند خوشنام اچ پی تقریبا هر نوع پلاتر را تولید می کند. البته پلاترهای اپسون که در ایران یافت می شوند بیشتر به شکل جوهرافشان هستند اما اپسون تمامی انواع پلاتر را تولید می کند. پلاترهای اپسون در سایزهای مختلفی موجود هستند. برخی از آنها را می توان برای چاپ بیلبوردهای بزرگ تبلیغاتی به کار برد و برخی دیگر برای چاپ تابلو و پوستر مناسبند.

گفتنی است که برند محبوب اپسون در زمینه تولید نسل جدید پلاترها یعنی کاتر پلاتر نیز فعالیت قابل توجهی دارد. کاتر پلاترهای اپسون با کیفیت، دقت و سرعت بالا در اختیار کاربران حرفه ای قرار گرفته است. این دستگاه های مدرن در ساخت انواع تابلوها، علائم و … به طراحان گرافیک ماهر کمک می کنند.

پلاترهای برند کانن

کانن نیز یکی از برندهای محبوب است که پلاترهای تولیدی آن در ایران به راحتی قابل دسترسی است. کانن نیز مانند برندهای اپسون و اچ پی نقش پر رنگی در تولید انواع پلاترها دارد. پلاترهای تخت و جوهر افشان با عرض های متفاوت و کاتر پلاتر از تولیدات کانن است که در این بین سهم عمده متعلق به پلاترهای جوهرافشان می باشد. این محصولات با تعداد رنگ های متفاوت، سرعت، دقت و ابعاد مختلفی در بازار وجود دارند.

برندهای متفرقه

علاوه بر برندهای ذکر شده شرکت های دیگری نیز در زمینه تولید انواع پلاترها فعالیت دارند. بیشتر این شرکت ها چینی هستند و محصولاتشان نیز از کیفیت قابل قبولی برخودار است. از جمله این برندها می توان از BOYI، TENETH، NICECOLOR، MOMO، 31 DU، PHAETON و … نام برد.

جهت کسب اطلاعات در مورد انواع پلاترها کلیک کنید.

اشتراک گذاری در:

پست های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جستجو در مطالب

سوالی دارید؟

برای آگاهی از راه های ارتباط با ما، بر روی دکمه زیر کلیک کنید

مطالب جدید ...

در خبرنامه ما عضو شوید